Het Plan

Dus, ik heb een idee.

Zoals ik in mijn vorige blog al een beetje schreef, weet ik zeker dat het ontstaan en het verloop van een ziekte niet alleen worden bepaald door toeval. Dat geldt ook voor het geven van bepaalde behandelingen of medicijnen (en dan maar ‘hopen’ dat die aanslaan!).

Toen ik drie jaar geleden ziek bleek te zijn, was – nuchter als ik daarvoor dus altijd was – mijn intuïtie dat mijn ziekte er niet voor niets opeens was.

Leefstijl speelt een grote rol

Ik startte mijn eigen onderzoek, en al snel kwam ik erachter dat ik hierin lang niet de enige ben. Sterker nog, het aantal mensen dat bij ziekte en gezondheid een grote rol ziet weggelegd voor leefstijl (zorg voor lichaam én geest), wordt steeds groter. Zowel als het gaat om persoonlijke ervaringen van ‘gewone’ mensen, als op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Nu is het zo dat binnen de reguliere geneeskunde de voornaamste focus ligt op de symptomen van ziektes en de bestrijding hiervan. Neem bijvoorbeeld diabetes type II.

Op zoek naar de achterliggende oorzaak

Als iemand de diagnose ‘diabetes type II’ krijgt, is het de gewoonte om die persoon medicatie voor te schrijven. Aan de ene kant logisch: de klachten verminderen erdoor en de patiënt wordt ermee geholpen (de bijwerkingen van medicatie op de koop toe nemend). Maar naar de achterliggende oorzaak wordt niet uitgebreid gekeken, laat staan dat het aan de hand hiervan wordt opgelost.

Want wat blijkt nu? Als een diabetespatiënt drastisch aan de slag gaat met zijn voedingspatroon en de mate waarin hij beweegt, blijkt dat hij al snel geen of minder medicijnen nodig heeft. En –  o, wonder – zelfs volledige genezing is mogelijk!

Natuurlijk is deze aanpak niet voor iedereen weggelegd. Het vergt veel doorzettingsvermogen en een flinke omschakeling. Maar het belangrijkste is: het kan dus wel.

Meer mogelijkheden

Ik wil hier nu geen directe link leggen met kanker, en suggereren dat dit met een gezond dieet ook wel even te genezen valt. Ik wil alleen aangeven dat ook uit dit voorbeeld blijkt dat er meer mogelijkheden zijn dan er in eerste instantie vanuit de reguliere geneeskunde worden gegeven.

Wat het placebo-effect laat zien

Dan een tweede interessant dingetje. Want dat brein van ons, dat is natuurlijk ook iets waar we met z’n allen nog lang het fijne niet van weten. Wat wel duidelijk is, is dat onze psyche (on)bewust verschillende processen in ons lichaam aanstuurt. Een goed voorbeeld is het alom bekende placebo-effect.

Door de medische wetenschap wordt het placebo-effect in de regel benaderd als een ongewenst fenomeen. Maar draai het eens om: bewijst dit verschijnsel juist niet wat voor enorme kracht en uitwerking het brein op ons lichaam kan hebben?

Hypnose op recept

Ik zag laatst trouwens ook een interessante documentaire op NPO1: Hypnose op recept. Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie een enorm succes is bij mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom). Het resultaat was zo overtuigend, dat deze ‘alternatieve’ therapie steeds vaker binnen de ziekenhuismuren wordt toegepast.

Hypnose werkt overigens niet alleen bij PDS. Ook bij andere klachten waar door artsen geen directe verklaring voor wordt gevonden, blijkt de therapie een erg goed effect te hebben. Bijzonder! Of gewoon logisch?

Alternatieve theorieën: kaf en koren

En nu het bruggetje naar mezelf. Want hoewel kanker niet één op één te vergelijken is met ziektes als diabetes of PDS, lijkt er ook hier veel meer te spelen dan over het algemeen wordt aangenomen.

Natuurlijk zijn er in de eerste plaats de alternatieve theorieën die met bosjes neergekwakt worden op internet. Ik ben er talloze tegengekomen, waarvan het merendeel bij mij echt niet het voordeel van de twijfel krijgt.

Maar alle theorie daargelaten; het is niet ongebruikelijk dat een oncoloog een ‘wonderlijk’ geval meemaakt van een patiënt die tegen alle verwachtingen in geneest, of veel langer leeft dan zijn statistieken voorspelden. En ook ik heb de afgelopen tijd soortgelijke ervaringen gehoord, ook uit de eerste hand.

De wetenschap weet zich niet altijd raad

Het lastige aan dit soort verhalen is dat ze moeilijk in wetenschappelijke studies te vatten zijn. En omdat er op grond van de wetenschap geen directe verklaring voor is, wordt dan maar gesproken over ‘spontane genezingen’. Wonderlijke situaties, waar de artsen zich niet echt raad mee weten.

Inmiddels is een aantal pioniers opgestaan dat kanker op een andere manier onderzoekt. Zij houden zich niet alleen bezig met wetenschappelijke studies: ook veldonderzoek neemt een belangrijke plaats in. Kortweg: erachter zien te komen wat deze personen nu precies hebben gedaan hebben om, zoals het lijkt, het verloop van hun ziekte te beïnvloeden.

Het onderzoek van Lothar Hirneise

Iemand die dit uiterst zorgvuldig heeft gedaan, is Lothar Hirneise. Hij reisden zo’n twintig jaar de wereld over om uit te vinden wat de overeenkomsten zijn tussen verschillende mensen die op een niet-reguliere manier genazen van kanker in de laatste fase.

Hirneise verzamelde duizenden voorbeelden en ontwikkelde zijn ervaringen uiteindelijk door tot een programma. Hierbij ligt de focus niet op behandelmethodes met medicatie of andere middeltjes, maar op het zelfherstellend vermogen van de patiënt. Inmiddels runt hij al jaren een succesvol centrum in Duitsland: het 3E Zentrum.

En jawel – dit centrum is dus precies wat ik al die tijd zocht!

Mijn volgende stap: naar het 3E Zentrum!

Hoe zweverig (om dat woord er nog maar eens in te gooien) het misschien ook mag klinken, het past compleet in mijn eigen visie op kanker en alles eromheen. En wat blijkt: ik zou over nog geen maand (op 30 juli) kunnen instromen in een vierweeks programma.

Je begrijpt inmiddels vast mijn enthousiasme. Een opname in het 3E Zentrum moet het gewoon worden. Niet als laatste wanhoopsdaad, maar als manier om mijn ziekte stevig aan te pakken met alles wat ik heb. En niet met het idee dat ik compleet genees, maar wel om toch op z’n minst iemand te zijn die de artsen met hun statistieken enigszins weet te verbazen.

Wat die wonderlijke therapie precies allemaal inhoudt en hoe ik dit wil gaan doen? Dat lees je in mijn blog over het 3E Zentrum.