Op zoek naar de balans

Ik heb mijn zinnen inmiddels dus gezet op vier weken Duitsland. In het plaatsje Remshalden, in de buurt van Stuttgart, om precies te zijn.

685 kilometer ver en 7 uur rijden van mijn kindjes, hoewel die in de weekenden kunnen langskomen (en lang leve videobellen!).

Ook ver weg van mijn geliefde Chris, maar die mag me de eerste week bijstaan bij (en zelfs meedoen met) alle sessies en activiteiten.

Alleen maar makkelijk zal het niet zijn, maar hé… Het idee is natuurlijk dat het me enorm veel gaat opleveren!

Drie E’s

Want, wat gaan we doen? Het 3E-programma richt zich kort gezegd op (jawel) drie E’s: ‘eating healthy’, ‘eliminating toxins’ en ‘energy work’.

O jee, raak ik je nu kwijt? Het klinkt behoorlijk abstract, dat geef ik toe. Maar geloof me, eigenlijk is het grootste deel ervan hartstikke helder.

Voeding als brandstof

Oké, punt 1: voeding. Het is nou eenmaal de brandstof van ons motortje. Ik vind ook hoor; die mensen van tegenwoordig die denken optimaal bezig te zijn door hele dagen tarwegrassap te lurken en op chiazaadjes te kauwen, die overdrijven een beetje. Maar de wereld wordt wel steeds wijzer in het besef wat nu eigenlijk goed voor ons is, en wat bij nader inzien gewoon helemaal niet.

Nu zijn er tot op heden natuurlijk flinke discussies gaande over wat nu écht gezond is (kokosolie bijvoorbeeld: wie weet het?). Mijn credo als het om voeding gaat, was tot voor kort dan ook zoiets als: ‘alles met mate moet kunnen’.

Maar die ‘maat’, wat is dat eigenlijk voor iemand met kanker? En wat zijn bijvoorbeeld de laatste inzichten als het gaat om eten van vlees, soja, zuivel en al die andere dingen waar hormonen iets mee te maken schijnen te hebben (ook iets waar de wetenschap zich steeds serieuzer over buigt)? Ik zie er erg veel waarde in om me hier nog eens verder in te verdiepen.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Dan nummer 2: ontgifting. Over de invloed van giftige stoffen doen tegenwoordig de meest uiteenlopende verhalen de ronde. Als je alles moet geloven, moet je snel in een hutje op de hei gaan zitten om niet vergiftigd te worden door alles om je heen. Toch blijken er wel steeds meer dingen aan de hand te zijn. Het debacle rond BPA’s bijvoorbeeld, ook zo’n ding van tegenwoordig.

Nu wordt het principe van ontgifting nogal eens betwist. ‘Detoxen’ is inmiddels een vies en veel te hip woord geworden. Ik moet bekennen dat ik hier op dit moment nog geen overtuigde mening over heb kunnen vormen. Wat ik wel weet, is dat er enorm veel mensen zijn die een positief effect merken nadat ze hun lichaam eens grondig vanbinnen hebben aangepakt.

Ook Lothar Hirneise, een van de oprichters van het 3E Zentrum, zal dit hebben gezien – anders had hij dit onderdeel immers niet in zijn programma opgenomen. Het lijkt me op z’n minst interessant: weten wat er allemaal in je darmen rondspookt!

Positieve energie

Dan puntje 3: de positieve energie laten stromen! Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van het programma, en ook hetgeen waarvan ik echt denk dat het me verder gaat helpen.

Nu ben ik de afgelopen jaren al ietsje nader tot mezelf gekomen. Zo kan ik inmiddels een medisch psycholoog, EFT-therapeut en psychotherapeut afstrepen op mijn lijst. En ook een cursus mindfulness, yoga en meditatie zitten inmiddels in mijn pakket.

Toch heb ik gemerkt dat ik er, met zo hier en daar wat hulp, nog niet helemaal uitkom. Elementen als stress, frustratie en onzekerheid steken nog net iets te regelmatig de kop op. Oftewel: de balans in m’n hoofd is nog niet bepaald in zicht! En dit is dus precies waar het 3E-programma op een intensieve manier op ingrijpt.

Er wordt in het centrum bijvoorbeeld gewerkt aan het oplossen van (onbewuste) blokkades, het versterken van je zelfbeeld, technieken om stress te reduceren en het vinden van een positieve focus bij lastige situaties. En oké, om het toch wat spiritueel te maken: ook dingen als meditatie, visualisatietechnieken en yoga ontbreken niet.

Volledige focus

Nu zijn dit natuurlijk allemaal dingen die je thuis ook kunt doen. De kracht van het programma is echter dat je hier vier hele weken lang, afgezonderd van je eigen omgeving, met volledige focus aan jezelf kan werken. Met een huis vol kindjes en dieren is dit voor mij geen overbodige luxe, durf ik wel te stellen.

En als je dan straks weer thuiskomt? hoor ik je denken. Want inderdaad: leuk en aardig zo’n programma, maar daarna moet ik het natuurlijk weer allemaal zelf gaan doen. Hier wordt in het programma aandacht aan besteed.

Het doel is om je stevige handvatten te geven, waar je thuis verder op kunt doorbouwen. Dit is ook absoluut wat ik wil – en moet – doen: mezelf scherp blijven houden. Zodat ik niet, zoals de afgelopen tijd, terugval in de sleur van alledag.

Het vasthouden van de positieve energie wil ik bijvoorbeeld doen door mijn blog te blijven schrijven, en mede hiermee hopelijk ook anderen te kunnen inspireren. Maar ook door veel in contact te zijn met andere mensen die het gelukt is om volledig in hun eigen kracht te gaan staan en van hieruit te leven.

Crowdfunden maar!

Allemaal hartstikke mooi, dat idee van het programma. Maar je begrijpt vast al: gratis en voor niks gebeurt het niet. Dit is dan ook het enige struikelblok(je). Gelukkig kunnen we zelf een deel van de kosten dekken, maar niet alles.

Nu voelen Chris en ik ons er wat ongemakkelijk bij om geld van anderen te vragen, maar in dit geval hebben we het gevoel dat het best wel eens een goed idee zou kunnen zijn. Daarom hebben we een heuse crowdfunding-actie op touw gezet.

Behoorlijk spannend, dat wel. En om er nog meer emotie in te gooien: ik kan niet eens uitleggen hoe geweldig ik het zou vinden als we de komende weken genoeg geld bij elkaar kunnen sprokkelen en ik gewoon echt kan GAAN! Ik zet in elk geval al m’n chakra’s open waar ik kan. Namaste!